Over mij


Natura artis magistra: De natuur is de leermeesteres van de kunst.

De natuur heeft mij vanaf mijn jeugd geboeid en geïnspireerd. Hoe groeit en beweegt iets, hoe ontstaat het?

De aanleiding en inspiratie voor mijn kunstwerken vind ik bijna altijd in de natuur. In mijn werk probeer ik iets eigens toe te voegen, wars van trends en stromingen. Het is voor mij de meest passende uitingsvorm om mijn innerlijke wereld te concretiseren. De spanning en ontlading zijn essentieel voor mij. Het materiaal waarmee ik mijn belevingswereld schets en vormgeef, is Corten-staal.

Na de HAVO (1978) wilde ik de opleiding tot reclametekenaar en etaleur gaan volgen op het St. Lucas in Boxtel. Tot twee keer toe werd ik uitgeloot; ik moest een nieuwe beroepskeuze maken. Tijdens een bioscoopbezoek zag ik een kort reclamefilmpje van het biermerk Grolsch: ”Vakmanschap is meesterschap “. Een kunstsmid was aan het werk in zijn smederij. Voor mij was dat een openbaring: zelf ontwerpen of restaureren van gebruiks- en kunstvoorwerpen, het smeden, het vuur, de contrasten tussen het ruige voorwerk en de fijne afwerking, de vormgeving, het tijdloze van een goed ontwerp etc. In een woord: geweldig!

Via het Centrum Vakopleiding Volwassenen in Eindhoven ben ik daarna geschoold tot constructiebankwerker/smid. Ik vond daarmee in 1981 direct werk bij Cees Clement, een begenadigd, getalenteerd en temperamentvolle kunstsmid uit Vught. Een van de beste smeden die ik ooit gekend heb. Zijn voorvaderen waren wapensmeden uit de Camarque(Frankrijk) ten tijde van Napoleon. Het smeden zat hem in het (zigeuner)bloed. Van hem heb ik enorm veel geleerd. Anderhalf jaar later was het tijd om te gaan. Ik heb een eigen smederij opgezet, maar gebrek aan ervaring en klanten noopten mij al na één jaar ermee te stoppen. Ik heb mijn complete smederij-inventaris van de hand gedaan en ben aan een carrière begonnen in de grafische industrie. Echter, het bloed kruipt waar het niet gaan kan en na een aantal jaren ben ik opnieuw begonnen met het opbouwen van een smederij. Blijkbaar is scheppingsdrang niet tegen te houden! De ruimte vond ik aan Den Uitvanck 17 in Oirschot. In het begin maakte ik succesvol traditioneel kunstsmeedwerk, maar geleidelijk aan ontstonden er eigentijdse, stalen beeldhouwwerken. De eerste beelden dateren van 1998. Het waren twee levensgrote, deels gesmede, Masai-krijgers. Op 1 januari 2000 heb ik mezelf ingeschreven als zelfstandig kunstsmid/beeldend kunstenaar bij de Kamer van Koophandel. Al snel bleek mijn werkruimte te klein. In 2002 ging de schop de grond in en toen heb ik voor mijzelf een ideale werkplek kunnen creëeren. Sinds 2002 maak ik daar beelden uitgevoerd in corten-staal. Dit staal oxideert, maar sluit zich daarna volledig af van de buitenlucht waardoor het verouderingsproces stopt. Deze staalsoort bevalt mij uitstekend, omdat het duurzaam is en na oxidatie een natuurlijk patina (kleur) geeft met een warme gloed. Dit patina wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door het aanwezige koper in deze legering. Daarnaast is corten-staal sterk en taai waardoor ik heel subtiel en toch constructief krachtig kan werken. Dat wil ik: Het contrast tussen

enerzijds de hardheid en ruwheid van dit staal en anderzijds de verfijning en gracieuze lijnvoering is een uitdaging. Mijn beelden zijn eigenlijk een soort schetsen in staal.

Ik ben autodidact: veel gekeken, gelezen, doorvoeld en geprobeerd te ervaren wat een kunstenaar beweegt en hoe hij te werk gaat en vooral hoe hij dat wat hij wil verbeelden ook daadwerkelijk kan realiseren. Het was een echte gewaarwording voor mij erachter te komen dat je geen beeld bedenkt of maakt, maar dat het gewoon in jouw geest en onder jouw handen ontstaat! Bij dit gebeuren komt de passie vanzelf. Dit proces is boeiend en energiek, iets waarvoor je geestelijk en lichamelijk goed in vorm moet zijn. Het is steeds weer fascinerend en spannend, ongeacht het formaat van het beeld. Bij iedere sculptuur begin je vanuit het niets en geleidelijk aan ontstaat het.

Na 22,5 jaar in loondienst in de grafische branche gewerkt te hebben, een werk dat mij geen voldoening meer gaf, heb ik de grote stap in mijn leven gezet en gekozen voor het vrije kunstenaarschap. Ik heb mijn hart gevolgd. Mijn grote levenspassie: het laten ontstaan van beeldend werk, proberen om iets eigens toe te voegen aan de wereld, wars van trends en stromingen. Het is voor mij de manier om mijn verhaal te vertellen.

Ik werk voor de overheid, het bedrijfsleven en voor particulieren. Ook maak ik vrij werk, uitgevoerd in een eigen stijl.

Daarnaast ontwerp en vervaardig ik niet alleen eigentijds kunstsmeedwerk maar in overleg met klanten ook klassiek werk,

Kees Machielsen