Over mij


Natura artis magistra: De natuur is de leermeesteres van de kunst.

De aanleiding en inspiratie voor mijn kunstwerken vind ik bijna altijd in de natuur. De onvoorspelbaarheid en oerkrachten van wind en water bijvoorbeeld. De veranderende seizoenen. Regen, hagel en sneeuw.

In mijn werk probeer ik iets unieks te creëren, wars van trends en stromingen. Het is voor mij de meest passende uitingsvorm om mijn innerlijke wereld te concretiseren. De strijd tijdens het maakproces is  essentieel voor mij. Het materiaal waarmee ik mijn belevingswereld schets en vormgeef, is voornamelijk Corten-staal, koper en messing.

Mijn basiskennis op het gebied van smeden en constructiebankwerken kreeg ik tijdens mijn 1,5 jarig dienstverband bij Cees Clement, een begenadigd, getalenteerd en temperamentvolle kunstsmid uit Vught. Een van de beste smeden die ik ooit gekend heb. Zijn voorvaderen waren wapensmeden uit de Camargue (Frankrijk) ten tijde van Napoleon. Het smeden zat hem in het (zigeuner)bloed. Van hem heb ik enorm veel geleerd. Voor wat betreft het kunstzinnige gedeelte ben ik autodidact en heb me daarin gaande weg ontwikkeld. Sinds kort ben ik lid van het Koperslagersgilde in ‘sHertogenbosch. Hier probeer ik mij te bekwamen in het koperbewerken; een heel boeiend en veelzijdig vak!

Al jaren werk ik hoofdzakelijk met Cortenstaal. Dit staal oxideert, maar sluit zich daarna af van de buitenlucht waardoor het verouderingsproces stagneert. Deze staalsoort bevalt mij uitstekend, omdat het duurzaam is en na oxidatie een prachtige natuurlijk patina (kleur) geeft met een warme gloed. Dit patina wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door een legering van koper, fosfor, chroom en nikkel. Daarnaast is Cortenstaal sterk en taai waardoor ik heel subtiel en toch constructief sterk kan werken.

Kees Machielsen